Zomertips over veilig zonnen

Zomertips over veilig zonnen | Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest als manager bij commerciële merken als Sisley en Sensai/Kanebo, richt ik me nu vooral op het verstrekken van eerlijke informatie over alles wat met cosmetica en de huid te maken heeft. Ik woon in Amsterdam waar ik geniet van het internationale karakter van de stad waar het als een dorp aanvoelt, met alle prachtige grachten en schilderachtige huizen.
Auteur: Renske van Gunst

Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest als manager bij commerciële merken als Sisley en Sensai/Kanebo, richt ik me nu vooral op het verstrekken van eerlijke informatie over alles wat met cosmetica en de huid te maken heeft. Ik woon in Amsterdam waar ik geniet van het internationale karakter van de stad waar het als een dorp aanvoelt, met alle prachtige grachten en schilderachtige huizen.

Wat kan je in april genieten van de eerste zonnestralen !

Die zalige warmte op je huid na de vaak wat donkere maanden met veel minder zon, gewoon heerlijk is dat. Je gelukshormoon wordt aangemaakt en de wereld ziet er letterlijk en figuurlijk veel zonniger uit. Ook is de zon goed voor de aanmaak van vitamine D en voor sterkere botten.
Daarom is het belangrijk je voor te bereiden op de zon. Het zou heel goed zijn als je iedere dag een paar minuten in de zon zou gaan zitten (zonder zonnebrandcrème), om zo de natuurlijke weerstand van de huid op te bouwen. Let daarbij vooral op welk huidtype je hebt. Iemand met rood haar en sproetjes kan na een paar minuten al verbranden. Iemand met bruin haar en van nature een wat bruinere huid kan al wat langer in de zon doorbrengen.

Zonneschade, oftewel pigmentvlekjes, beginnen vaak al te ontstaan in je jeugd. In de onbeschermde momenten dat je buiten speelt of fietst zonder bescherming van een crème. Niet leuk om te vertellen, maar wel goed om te weten, dat huidkanker één van de meest voorkomende ziekten van tegenwoordig is. Des temeer reden om aandacht te besteden aan het beschermen van je huid. Helaas zegt men nog te vaak als je lekker bruin van je vakantie terugkomt: “Wat zie je er goed uit! Je hebt vast een fijne vakantie gehad…“. Onthoudt dat je felbegeerde bruine kleurtje na een week of 2 al weer aan het verdwijnen is. Maar de basis is gelegd voor pigmentvlekken (en rimpels) over een x aantal jaar.

Een aantal do’s en dont’s voordat je de zon in gaat.

Wen alvast een paar minuutjes per dag onbeschermd in de zon. Ga niet een paar dagen voor je op vakantie gaat de huid scrubben. Hiermee haal je de natuurlijke beschermende barrière weg. Een paar weken van tevoren je huid ontdoen van dode huidcellen kan geen kwaad.

Let bij de aanschaf van zonnebrandproducten goed op of het beschermt tegen zowel UV A als UV B straling. (A is verantwoordelijk voor aging en B voor burning).

Ga ruim voor je de zon in wilt gaan smeren, minimaal een half uur. Smeer vooral lekker dik. Dit is namelijk een van de meest voorkomende fouten, te zuinig smeren. Smeer iedere twee uur. Dit is bekend, maar ik zal uitleggen waarom. Gedurende de dag ga je zweten en neemt dus de werking van je crème af. Of je ligt op je handdoek, waar door de warmte in combinatie met zweten ook de werking van de crème afneemt. Dus steeds herhalen. Natuurlijk ook direct na het zwemmen!

Wel goed om te weten, dat je huid een bepaalde taks qua bruining  heeft. Dat is ongeveer een uur of twee (maximaal). Dus de hele dag door ieder half uur draaien heeft werkelijk geen enkel zin. Het duurt even, voordat de huid de pigmentcellen naar de oppervlakte heeft gestuurd en het resultaat is dan ook vaak pas in de loop van de avond of de volgende dag te zien. Het enige wat wel gebeurt is verbranden, en dat is het laatste wat je moet willen. Bij twijfel even je vinger met zachte druk op bijvoorbeeld je arm drukken. Wordt het een beetje wit, dan snel de zon uit !

Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een crème.

Er zijn verschillende filters; minerale en absorberende. Om het simpel te houden, minerale filters liggen óp de huid en willen nog wel eens een wit laagje achterlaten. Absorberende filters trekken in de huid (hebben dus dat half uurtje nodig om tot de juiste werking te komen).
De minimale factor is SPF 15 (Sun Protection Factor). Dan komt SPF 30 en SPF 50. Vaak is de factor 50 een wat dikkere (en witte) crème die suggereert dat het supergoed beschermt. Helaas gelden alle bovenstaande regels, dus herhaaldelijk smeren etc. Ook goed te weten dat een SPF 50 slechts enkele procenten meer bescherming geeft dan je vermoedt. Het is trouwens ook een fabel dat je niet bruin wordt met een factor. Dat kan je zeker worden, alleen veel veiliger maar minder snel.

Verder zou ik jullie graag willen wijzen op de ingrediënten in de crèmes. Want de crème breng je aan op je huid en wordt dus ook opgenomen door de huid, en komt in je lichaam terecht.

Het is fantastisch als er antioxidanten in zitten, die beschermen je huid goed tegen de vrije radicalen. Zie het als volgt: vrije radicalen zijn schadelijk voor je cellen en voor je huid, dit zijn de zonnestralen of de aanvallers. Antioxidanten vormen het leger, die je huid beschermt tegen de aanval van de zon. Dus antioxidanten in een crème zijn heel goed, maar je kunt je ook huid ook goed beschermen door je te voeden met antioxidanten! Eet veel kleur in de vorm van groenten en fruit, hoe meer hoe beter je je huid beschermt. Hiermee verhoog je het natuurlijk afweersysteem (het sterke leger) van je huid.

Zinkoxide en titaanoxide beschermen ook goed. Ze laten helaas vaak een wat wit waasje achter, maar zeker voor kinderen zou ik altijd kiezen voor een factor 30 of 50 mét zinkoxide. De meningen zijn overigens verdeeld over deze twee ingrediënten, het gaat wat ver om alle in’s and out’s uit te leggen. Mocht je meer willen weten kan je kijken op de site van EWG( Environmental Working Group) https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/.

Tinosorb als ingrediënt geeft een goed bescherming tegen UV A én UV B. Kijk achter op de verpakking hoe hoog dit op het ingrediëntenlijstje voorkomt. Hoe hoger hoe beter. Helaas komt dit ingrediënt bijna alleen maar voor in de wat duurdere crèmes.

Let er bij de aanschaf van je zonverzorging vooral op dat er geen of zo min mogelijk van de volgende stoffen in zit :
Oxybenzone
Avobenzone
Octisalate
Ethylhexyl salicate
Homosalate
Octinoxate

Al deze stoffen worden gedeeltelijk opgenomen door je huid (in je bloed) . Ze kunnen schade aan je cellen aanbrengen en allergische reacties veroorzaken. Daarnaast kunnen ze ook van invloed zijn op je hormonen.
Last but not least, als je gaat zwemmen in de zee, komen deze stoffen in het water en richten ook daar schade aan. Er zijn zelfs zonnebrandcrèmes waarop staat: „harmless for the sea/rifs“, maar dan nog is dat niet 100% veilig.

Wat dan wel ?
Kijk goed naar de teksten en kies voor: „biologisch, vrij van parabenen en nanodeeltjes“. Daarnaast wil je liever géén alcohol en parfum in je crème, want die veroorzaken ook nog eens pigmentvlekken als je in de zon bent.

Als tip wil ik nog meegeven: altijd eerst een moisturizer aan te brengen. Dit hydrateert de huid. Daar overheen je zonnecrème. Na het zonnen neem je een verfrissende douche en smeer je je royaal in met aftersun. Dit heeft een verkoelende werking en sluit de huid niet af, wat een normale body lotion wel doet.

Ik kan het niet nalaten je toch te waarschuwen tegen ‚teveel‘. De schade is praktisch onherstelbaar en uit zich later in vlekjes en veelal rimpels. Ga heerlijk van de zon genieten in de ochtend en namiddag en blijf vooral op de heetste uren van de dag uit de zon. Drink véél water om uitdroging te voorkomen.
Ik wil wel benadrukken dat ZONDER zonnecrème in de zon zitten NOG schadelijker is. Schaduw opzoeken is het beste, maar natuurlijk loop je wel eens de zon in en dan is insmeren een absolute must.

Dus: geniet van de zon maar doe het met mate.

Liefs uit Amsterdam, Renske

PS. Heb je vragen? Mail mij gerust:


Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert


Warenkorb
Nach oben scrollen